Bergeforsen

The new spillage route at the Bergeforsen power plant required cutting-edge engineering expertise and the seamless consolidation of different aspects of the project. 

The majority of hydro-electric power plants in Sweden were built before the 1960s. Revised safety regulations and preparations for the climate change create a need for making major improvements to them. The goal is to improve their safety level clearly.

The Bergeforsen power plant, owned by Vattenfall AB and Eon Vattenkraft Sverige AB, was built in the mid-1950s and is located the most downstream of all hydro-electric power plant on the river Indal. Its tailrace channel releases the water at sea level near Timrå. The height of the backwater is 23 metres.

Improving safety

At Bergeforsen, Lemminkäinen has constructed a new spillage gate and related channels to complement the three existing gates. The new spillage gate increases the spillage capacity from 2,300 m³ per second to 3,800 m³ per second and improves the safety level of the power plant significantly.

The value of the project is approximately EUR 43 million and it encompasses temporary cofferdams, concrete structures for the gate systems, open pit excavation for the surge tank and a railway underpass which was used throughout the project. The project also included extensive landscaping. The popular pastime of the region, salmon fishing, has been taken into account by building a hiking route with piers next to the shaped bank made of blasted stone.

Versatile expertise

Heavy concrete structures, special excavation, mass hauling and landscaping required versatile expertise in engineering and practical execution and the consolidation of different aspects. In addition, the construction of cofferdams for an environment with high water pressure and the 50-metre deep surge tank built next to a residential area demanded solid know-how.

The gates of the Bergeforsen hydro-electric power plant were installed in August 2013. Construction started in summer 2011 and the entire project was completed in spring 2014.

Additional information on the project:

Jouko Kamppila
+46(0)76 79 72 70 7
jouko.kamppila@lemminkainen.com